Sery długodojrzewające, górskie – wszystkie które lubisz!

Ach, ser… Jeden z tych produktów spożywczych, który musi znaleźć się w każdej lodówce. Na dobre zadomowił się w naszych codziennych dietach – sięgamy po niego podczas przyrządzania kanapek, przystawek i popisowych, wytwornych dań. Wybór w sklepach jest ogromny – ser camembert, biały chudy, żółty, salami z parmezanem… Jak wybrać tutaj swój ideał? Kaiserhof ma kilka rad dla tych, którzy jeszcze go nie znaleźli. Przede wszystkim, powinien być dojrzały – to doda mu intensywności… Ostry czy łagodny? To zależy od Twoich preferencji! Kto powiedział, że ideał ma być jeden? Nikt nie musi wiedzieć, że masz ich więcej – my nic nikomu nie powiemy! Chudy czy tłusty? Oczywiście, chudszy zdrowszy… ale im więcej ciała, tym lepiej dla Twojego podniebienia!

Jak odnaleźć się w sklepie z serami?

Wiesz jedno – lubisz ser. Chciałbyś jeść go więcej, próbować nowe rodzaje, konsystencje, smaki… Ale zupełnie nie masz pojęcia, na czym polega różnica między jednym a drugim serem. Czym różnią się sery górskie od alpejskich, skoro Alpy to też góry? Dlaczego sery długodojrzewające są tak zachwalane, skoro leżą przez kilka miesięcy poza lodówką? I o co chodzi z tymi winami? Spokojnie! Gwarantujemy, że w sklepie internetowym Kaiserhof odnajdzie się każdy miłośnik sera. Wystarczy, że skupisz się na tym, jakie smaki przemawiają do ciebie najbardziej! Prezentujemy przed tobą nasz bogaty asortyment, który podbije twoje SERce.

Naszą ofertę tworzą przede wszystkim sery długodojrzewające. Wbrew powszechnym obawom, daleko im jednak do bycia zepsutymi. Sezonowanie to proces, dzięki któremu sery długodojrzewające nabierają wyjątkowego aromatu, zapachu i smaku. Zmiana struktury całego produktu wynika z rozkładu białek w wyrobach. W ich miejscu pojawiają się charakterystyczne aminokwasy, dzięki którym ser długodojrzewający smakuje tak wyjątkowo. Każdy, kto chociaż raz spróbował odmiany sezonowanej, zachwycał się jej specyficzną teksturą. Wynika ona z dużej zawartości dwutlenku węgla, który powstaje podczas fermentacji białek. Sery długodojrzewające pokochają miłośnicy intensywnych, mocnych smaków.

W naszym sklepie znajdziesz też bogaty wybór serów alpejskich, inaczej nazywanymi górskimi. Wyróżniają się one wyjątkową konsystencją – są twarde, a przy tym przyjemnie sprężyste. Kluczem do jej otrzymania jest wykorzystywanie wysokiej jakości mleka, pozyskiwanego od krów pasących się w Alpach. Sery górskie są niezwykle kremowe, rozpływają się w ustach i mają wielu zwolenników wśród tych seromaniaków, którzy wolą delikatne smaki.

Znajdziesz również u nas sery pochodzące z różnych zakątków świata. W Kaiserhof wierzymy, że nawet jeden kęs jednego z naszych wyrobów potrafi przenieść myślami do innego kraju. Dokąd dzisiaj masz ochotę się wybrać? Może do Francji? Sięgnij po najwyższej jakości ser camembert, który świetnie pasuje do wytrawnego wina białego. Chcesz poczuć się jak w luksusowej, włoskiej fromażerii? Sięgnij po najpopularniejszy włoski ser żółty chudy, jakim jest parmezan. Jego orzechowy smak wymieszany ze słonymi nutami urozmaici każdą deskę. A może jeszcze nigdy nie próbowałeś wyrobów austriackich? Koniecznie spróbuj ekologicznych serów pochodzących z tamtejszych gór – np. Bergkäse lub Heumilch.

A może zawsze chciałeś się przekonać, jak smakuje ser kozi, ale przerażała cię jego wysoka cena? Jeżeli tak, koniecznie musisz zapoznać się z naszą ofertą. Ten charakterystyczny, biały ser świetnie komponuje się z owocami. Nie powinno zabraknąć go na Twojej pierwszej desce!

Jakie wino do sera? Krótki poradnik od KaiSERhof

Wybrałeś już sery, teraz pora na wino! Te dwa produkty są kulinarnym ying-yang już od setek lat. Dlaczego wino tak bardzo pasuje do sera? Tłuszcze znajdujące się w wyrobach mlecznych łagodzą intensywny smak alkoholu. Oczywiście, jeżeli tylko masz ochotę, do swojej deski możesz podać dowolne wino. Odpowiednie kolory i stopnie wytrawności komponują się jednak z pewnymi odmianami sera.

Jeżeli szukasz sera do wina białego wytrawnego, koniecznie sięgnij po ser camembert dostępny w naszym sklepie internetowym. Jego aksamitna konsystencja i słodkawy smak dobrze łączą się z cierpkim posmakiem trunku. Miękkie sery – takie jak brie lub kozie – również można zapijać wytrawnym winem białym. Obydwa te produkty mają wyraźne, owocowe nuty. Ser z niebieską pleśnią natomiast pasuje do wina białego słodkiego. Pikanterię przysmaku załagodzi słodycz trunku. Co jednak, gdy na Twojej desce dominują twarde, żółte sery, takie jak grana padano lub parmezan? Sięgnij po wino czerwone, najlepiej wytrawne. Jego słodki odpowiednik można pić do serów żółtych o intensywnych, ostrych smakach, takich jak cheddar.

Skomponuj wyjątkową deskę serów długodojrzewających i świeżych z KaiSERhof! Gwarantujemy, że z naszych wyrobów stworzysz nie tylko pyszne przystawki, ale też pożywne kanapki na dobry początek dnia. SERdecznie zapraszamy do zakupów!