• Le Marechal

    26.00104.00

    Le Maréchal to rzemieślniczy francuski ser pochodzący z Vaud w Szwajcarii. Ser produkowany jest z surowego mleka krowiego i dojrzewa minimum 130 dni. Pod natartą ziołami jadalną skórką kryje się gęsta i kremowa konsystencja. Aromaty są maślane, zielne i podwórkowe, a smaki są intensywne i ziołowe. Ser również dobrze się topi, dlatego często dodaje się go do fondue lub raclette. Poleca się podawać Le Maréchal z oliwkami i figami. Połącz z kieliszkiem Chasselas, Petit Chablais lub Riesling.

  • Murgu

    29.5088.50

    Murgu jest marmurkowy w środku i naprawdę ma moc! Jest gładki w strukturze i rozpływa się na podniebieniu. Intensywność seru Murgu może być zauważalna już od pierwszego kęsa, a pikantny finisz dodaje mu charakteru. Ta wyraźna moc smaku sprawia, że jest on doskonałym wyborem dla tych, którzy poszukują serów o silnym i zdecydowanym profilu.

     

  • Occelli z liśćmi kasztana

    35.00140.00

    Długo dojrzewający twardy ser z mleka koziego i krowiego, uszlachetniany liśćmi kasztanowca. Znakomity jako przystawka i dodatek do makaronów i mięsnych drugich dań. Doskonały w akompaniamencie białego lub czerwonego wina, jak też ciemnego rzemieślniczego piwa.

  • Raclette 8 Blumen

    19.0076.00

    Raclette 8 Blumen jest pokryta mieszanką 8 różnych kwiatów (chaber, krokosz barwierski, trawiasta, malwa, nagietek, kozieradka, liść truskawki i róża) z regionu Appenzell. W okresie dojrzewania esencja tych kwiatów jest powoli wchłaniana przez ser, nadając niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Skórka pokryta roślinami jest również jadalna.

  • Raclette Wędzony

    17.0085.00

    Charakterystyczną cechą sera raclette jest jego zdolność do topnienia się w gładką, kremową masę pod wpływem ciepła. Produkowany z mleka krowiego niepasteryzowanego. Jest to ser o intensywnym smaku i zapachu. Ser raclette jest często podawany z ziemniakami, korniszonami, cebulą i innymi dodatkami. To popularne danie i kulinarny rytuał w alpejskich krajach, które cieszy się również popularnością w innych częściach świata.

    Na obiad raclette zalecamy od 100 g do 200 g sera na osobę.

  • Raclette z czarną truflą

    26.00130.00

    Charakterystyczną cechą sera raclette jest jego zdolność do topnienia się w gładką, kremową masę pod wpływem ciepła. Produkowany z mleka krowiego niepasteryzowanego. Jest to ser o intensywnym smaku i zapachu. Ser raclette jest często podawany z ziemniakami, korniszonami, cebulą i innymi dodatkami. To popularne danie i kulinarny rytuał w alpejskich krajach, które cieszy się również popularnością w innych częściach świata.

    Na obiad raclette zalecamy od 100 g do 200 g sera na osobę.

  • Raclette z morelą i borowikami

    23.0092.00

    Charakterystyczną cechą sera raclette jest jego zdolność do topnienia się w gładką, kremową masę pod wpływem ciepła. Produkowany z mleka krowiego niepasteryzowanego. Jest to ser o intensywnym smaku i zapachu, który może mieć różne odmiany, zależnie od rodzaju mleka użytego do produkcji oraz procesu dojrzewania. Ser raclette jest często podawany z ziemniakami, korniszonami, cebulą i innymi dodatkami. To popularne danie i kulinarny rytuał w alpejskich krajach, które cieszy się również popularnością w innych częściach świata.

    Na obiad raclette zalecamy od 100 g do 200 g sera na osobę.

  • Schlossberger 14 miesięcy

    16.0064.00

    Jest to jeden z najbardziej złożonych i interesujących serów. Ten alpejski ser wytwarzany z surowego mleka krowiego produkowany przez 18–23 miesięcy w jaskiniach w pobliżu ruin zamku Schlossberger w dolinie Emmental. Ser jest bogaty w smaku, o nutach orzechowych i maślanych. Połączenie orzechowej i kremowej konsystencji sprawia, że ​​ser ten pasuje zarówno do białych jak i czerwonych win.

  • Schlossberger 30 miesięcy

    23.0092.00

    Schlossberger dojrzewający przez 30 miesięcy. Wyczuwalne są małe kryształki soli (jest znacznie bardziej skrystalizowany niż jego młodszy brat), co dodaje mu interesującej struktury podczas spożywania. W smaku dominują nuty czekolady, karmelu i orzechów.

  • Spahn

    22.5090.00

    Spahn to szwajcarski, twardy ser krowi. Jest to ser o intensywnym, wyjątkowym smaku i zapachu. Kruchy, fascynuje owocową kwasowością, a zapach przypomina świeżą ziemię. Ze względu na pikantną nutę doświadczasz orzeźwiającej gry na podniebieniu. W trakcie produkcji dodawana jest do niego porcja ricotty, dzięki czemu idealnie komponuje się z miodami.

  • Tête de Moine

    112.80

    Ser Tête de Moine AOP to szwajcarski ser niepasteryzowany, który wytwarzany jest w tradycyjnych metodach z mleka krowiego. Tete de Moine to ser, który produkuje się w regionie Jury, czyli w północno zachodniej części Szwajcarii. Całość diety zwierząt oparta jest na ziołach i delikatnych kwiatach alpejskich. Z jakości owego mleka wynika smak i aromat sera.

    Sprzedawany bez krajalnicy.
  • Torta del Cesar

    107.00

    Lejący się, kremowy hiszpański ser Torta del Casar. Nazwany został na cześć miasta, z którego pochodzi oraz ze względu na jego kształt. Ser jest wytwarzany tradycyjnymi technikami z mleka owczego, z kontrolowanych gospodarstw podpuszczki roślinnej i soli. Dojrzewa przez około 60 dni. Posiada charakterystyczny aromat i dobrze rozwinięty, intensywny smak. W posmaku jest trawiasty, lekko słony i gorzki. Torta del Casar można zjeść jako przystawkę lub deser.

  • Vacherin

    26.00104.00

    Konsystencja tego sera jest miękka i elastyczna. Po dojrzewaniu staje się bardziej kremowy. Smak Vacherin jest intensywny, ale równocześnie delikatny. Może mieć orzechowe, owocowe i ziołowe nuty, w zależności od okoliczności produkcji i dojrzewania. Vacherin jest serem, który doskonale sprawdza się w kuchni. Można go spożywać samodzielnie, ale jest również popularny jako składnik fondue, gdzie ser jest podgrzewany i podawany z chlebem, warzywami czy ziemniakami.

  • Vacherousse d’Argental

    16.0064.00

    Bardzo gładki, aksamitny, francuski ser. Wytwarzany z mleka krowiego, ten ser w stylu brie ma bogaty mleczny smak i jasnopomarańczową skórkę. Ciesz się nim z chrupiącym chlebem i kieliszkiem wina.