NASZA HISTORIA

 

Wszystko zaczęło się w 2006 roku kiedy Jakub podczas studiów odbywał praktyki w ekskluzywnym hotelu w Cannes na południu Francji. To tam nabył całą najpotrzebniejszą wiedzę o serach i poznał późniejszych mentorów, do dziś pomagających mu w tej mlecznej i pysznej drodze. 

Podczas jednej z kolejnych wizyt na Lazurowym Wybrzeżu narodził się pomysł otwarcia Fromażerii w Polsce, a konkretniej na Śląsku. Tak oto w 2016 roku w zabytkowej kamienicy na rynku w Pszczynie powstała pierwsza Fromażeria Kaiserhof i pierwsza prawdziwa Fromażeria w Polsce.

Jakub to doświadczony fromażer syudiujący na Cheese University of Wisconsin w USA, biorący udział w szkoleniach w Cheese Academy w Londynie oraz w najbardziej elitarnym instytucie serowym we Francji – MONS Institute. Aktywny działacz w środowiskach polskich serowarów i serowy podróżnik, który przemierza świat w poszukiwaniu najlpszych serów i cudownych inspiracji.

Jakub w swoich autorskich degustacjach łączy wiedzę  z magią niczym z Disneya (dla którego pracował kiedyś na statkach).

W 2021 roku do Fromażerii dołączył Wojtek ze swoją pasją do win. Wtedy też powstała zmiana konceptu ze sklepu z wyjątkowymi serami i dobrym winem na sklep z Cheese Barem, gdzie każdy może usiąść i rozsmakować się w pysznych serach i winach lub zabrać ulubione kawałki do domu.

Fromażeria KaiSERhof obecnie oferuje szereg autorskich degustacji komentowanych łącząc zabawę z edukacją o świecie serów. Nasze warsztaty:

  • Raclette&Riesling
  • Sery szwajcarskie&wybrane wina
  • Sery&Słodycze
  • Świat Serów – kurs podstawowy
  • 4 Żywioły – już wkrótce!
  • Szwajcaria vs Francja – podboje Cheesara – już wkrótce