Wina bezalkoholowe

Ciężko jest wyobrazić sobie rozkoszowanie się pysznymi serami bez lampki dobrego wina. Jak to się dzieje, że ten trunek świetnie komponuje się z nabiałami? To proste – znajdujące się w serach tłuszcze naturalnie łagodzą cierpkość wina. Pozwala to w pełni cieszyć się owocowymi nutami w tym napoju. Różne okoliczności mogą jednak zmuszać koneSERów do odstawienia alkoholu – dieta, styl życia, ciąża, choroba lub rola szofera po wieczorze przy desce serów. Czy abstynencja musi wykluczać cię z przyjemności poznawania nowych smaków? Oczywiście, że… nie! KaiSERhof przedstawia swoją ofertę win bezalkoholowych, które świetnie pasują do dostępnych u nas serów.

Wino bezalkoholowe – kosz winogron zamknięty w butelce

Niektórzy koneSERzy są przekonani, że wino bezalkoholowe to sok winogronowy, który sztucznie wzbogaca się aromatami winnymi. Nic bardziej mylnego! Trunek ten – tak jak jego wysokoprocentowy odpowiednik – powstaje podczas fermentacji winogron. Otrzymany w nim napój nie jest jednak rozlewany do butelek. Wino zostaje poddane procesowi ekstrakcji próżniowej, podczas której wyparowuje z niego cały alkohol.

Wino bez alkoholu smakuje dokładnie tak samo, jak to zawierające procenty – a nawet lepiej. Wiele osób nie przepada za tym trunkiem właśnie ze względu na cierpki posmak alkoholu. W winie bezalkoholowym natomiast można wyczuć pełen aromat fermentujących winogron i przypraw. Po ten trunek warto sięgnąć nawet wtedy, gdy nie jesteś abstynentem – dlaczego? Wino bezalkoholowe jest aż o 70% mniej kaloryczne od tego tradycyjnego. Możesz sięgać po nie tak często, jak tylko masz ochotę – i to bez obaw o utratę smukłej sylwetki. Wino bez alkoholu nie uzależnia, nie zawiera żadnych substancji słodzących, a co najważniejsze – nie wywołuje kaca!

Jak dobrać wino bez alkoholu do sera?

Obawiasz się, że wino bezalkoholowe może nie pasować do wybranych przez ciebie serów? Spokojnie! Brak procentów niczego nie zmienia, nie musisz więc uczyć się niczego nowego o kompozycjach smakowych. Jeżeli zastanawiasz się, jakie wino pasuje do sera camembert, brie lub gorgonzola, sięgnij po bezalkoholowe wytrawne białe. Jego delikatny smak świetnie skomponuje się z odmianami podpuszczkowymi. Brak alkoholu uwydatni owocowe nuty trunku, które rozpieszczą Twoje kubki smakowe. Wytrawne wino bezalkoholowe czerwone natomiast najlepiej smakuje z dojrzałymi, twardymi serami o intensywnym smaku. Idealnymi propozycjami do tego trunku są grana padano, parmezan i cheddar.

Wino bezalkoholowe półsłodkie natomiast uwielbia sery pleśniowe – i to ze wzajemnością! Niezależnie od koloru, świetnie uzupełnia się z kremową konsystencją lazura i stiltona. Odmiany te są dość pikantne, dlatego warto załagodzić je odrobiną słodyczy. Półsłodkim winem bezalkoholowym można również zapijać salami i inne wędliny z mięsa czerwonego. Co natomiast pasuje do serów kremowych i twarożków? Zdecydowanie wino bezalkoholowe musujące oraz szampany – oczywiście również zero procentowe. Możesz do niego zaserwować delikatne mascarpone, munstera i roqueforta.

Jeżeli poszukujesz wysokiej jakości wina bezalkoholowego, zapraszamy do zapoznania się z ofertą sklepu internetowego KaiSERhof! Nasze trunki pozwolą Ci cieszyć się wyjątkowymi kompozycjami smakowymi bez wyrzutów sumienia… i bólu głowy następnego poranka.