Wędliny długodojrzewające bez konserwantów

Aromatyczne, kruche, rozpływające się w ustach – takie właśnie są wędliny długodojrzewające. Tego typu wyroby są skarbem kulinarnym regionów z całego świata. Wędliny dojrzewające nabierają smaku w charakterystycznych mikroklimatach, dzięki czemu każdy kęs jest niczym stąpanie po innym gruncie – runie niemieckiego lasu, włoskich górach, hiszpańskich pastwiskach.

Długodojrzewające wędliny dostępne w sklepie KaiSERhof nie zawierają żadnych konserwantów i sztucznych wspomagaczy. Skosztuj regionalnych przysmaków z różnych zakątków Europy!

Wędliny długodojrzewające – jakim cudem to się nie psuje?!

Niektórzy podczas czytania o wędlinach długodojrzewających dziwią się, że mięso może przez tak długi czas przebywać w niechłodzonym pomieszczeniu. Jak to się dzieje, że ono się nie psuje? Sekret długodojrzewających wędlin tkwi w odpowiedniej konserwacji. Do zabezpieczenia mięsa przed procesami gnilnymi nie używa się jednak substancji chemicznych. Naturalne wędliny długodojrzewające konserwuje poprzez nacieranie solą lub moczenie w solance. Chlorek sodu absorbuje wilgoć, hamuje też rozwój osiadających na mięsie drobnoustrojów oraz bakterii. Inną popularną techniką konserwacji ekologicznych wędlin jest wędzenie dymem. W tym celu zazwyczaj sięga się po drewno drzew liściastych lub owocowych. Konserwowane w ten sposób wędliny naturalne są nie tylko świeże przez cały swój proces dojrzewania, ale zyskują też niesamowity aromat. Wędzone mięso jest wyraziste, soczyste i idealnie kruche.

Sezonowanie wędlin, czyli jak zamknąć kuchnię kraju w jednym plasterku

Sekretem długodojrzewających wędlin jest ich odpowiednie przyprawianie. To właśnie dodatki pozwalają na zamknięcie w nich sekretów kuchni danego kraju. Tak jest chociażby w przypadku chorizo – jednej z najpopularniejszych wędlin naturalnych w Hiszpanii. Za jej intensywnie czerwony kolor odpowiadają duże ilości regionalnej przyprawy nazywanej pimentón de la vera. Wielbiciele kuchni Półwyspu Iberyjskiego twierdzą, że każdy plasterek kiełbasy chorizo przenosi ich myślami na ulice Barcelony.

W naszym sklepie internetowym znajdziesz również wędliny dojrzewające pochodzące z Włoch. Sięgnij po aromatyczne prosciutto, które jest naturalnie słodkie i kruche. Sekretem tej wędliny jest odpowiednia zaprawa bez zbędnych konserwantów. Niewielka ilość soli i regularne wietrzenie sprawia, że prosciutto jest delikatne, niskotłuszczowe oraz idealne do deski serów. Przełam słodki smak kilkoma plastrami pikantnego z parmezanem i zrób sobie włoską ucztę!

Gdy zaopatrywaliśmy nasze magazyny w najlepsze wędliny z całego świata, stwierdziliśmy, że w sklepie internetowym KaiSERhof nie może zabraknąć wyrobów niemieckich. Nikt nie zna się na sezonowaniu i wędzeniu mięsa tak dobrze, jak nasi wschodni sąsiedzi. Serdecznie polecamy dostępną u nas długodojrzewającą szynkę szwarcwaldzką. Dojrzewanie w wyjątkowym mikroklimacie gór i wędzenie dymem z szyszek świerki sprawia, że każdy kęs tej wędliny jest niczym powiew świeżego, szwarcwaldzkiego powietrza.

Wędliny dostępne w naszym sklepie internetowym przechowujemy w warunkach spełniających najwyższe standardy. Kupując w KaiSERhof możesz mieć pewność, że otrzymasz świeże szynki gotowe do spożycia. Skosztuj odrobiny świata i pozwól sobie na odrobinę luksusu z naszymi długodojrzewającymi wędlinami!