Sery kozie

Kozie sery powinny znaleźć się w diecie każdego, kto chce się zdrowo odżywiać. Dlaczego? Liczne badania wykazały, że mleko kozie zawiera znacznie więcej witaminy D, niż krowie. Ser kozi jest też bogaty w potas i magnez, a przede wszystkim – świetnie smakuje. Nigdy nie próbowałeś tego wyrobu? Jak to mówią, raz kozie śmierć! Nasz bogaty asortyment kozich serów zadowoli zarówno początkujących, jak i doświadczonych seroznawców.

Ser kozi – delikatny, lecz intensywny

Kozie sery wyróżniają się wśród innych odmian swoim czystym, białym kolorem. Posiadają również charakterystyczny posmak, który jest często opisywany jako nuty orzechów włoskich, marcepanu lub migdałów – nie są one jednak dodawane sztucznie. Kozy to zwierzęta wszystkożerne, więc ich dieta jest znacznie bardziej zróżnicowana, niż w przypadku krów. Sery kozie są więc bogate w intrygujące aromaty ziół, świeżych traw, a czasami nawet wina.

Ser z koziego mleka posiada wyjątkową konsystencję. Nawet jego twarde odmiany są kremowe i aksamitne – łatwo nabiera się je łyżeczką. Ser kozi jest topliwy i podatny na działanie wysokich temperatur. Świetnie sprawdza się przy potrawach podawanych na ciepło, np. wierzchu gorącej zupy lub wyjętej dopiero z pieca pizzy.

Zdrowy, pyszny i uniwersalny

Wyjątkowa konsystencja serów kozich sprawia, że świetnie pasują one do desek degustacyjnych. Kęs mlecznej chmurki jest ciekawą odskocznią od twardych odmian żółtych i pikantnych pleśniowych. Do serwowania serów z koziego mleka warto wyposażyć się w specjalny nóż o zadartej końcówce. Na jego powierzchni znajdują się niewielkie otwory, dzięki czemu twarożki nie przywierają do ostrza.

Sery kozie pasują również do owoców. Ich delikatność oraz słodkie nuty dobrze komponują się z figami, gruszkami i truskawkami. Ser kozi można jeść też z mięsem, np. szynką parmeńską, polędwiczkami wieprzowymi lub piersią z kurczaka. Może stanowić dodatek do aromatycznego farszu, który będzie rozpływał się w ustach.

W Kaiserhof oferujemy szeroki wyrób najwyższej jakości kozich serów. Nie wiesz, od czego zacząć? Koniecznie sięgnij po Banona – klasyka wśród serów z koziego mleka, pochodzącego z włoskich Alp. Po uformowaniu jest on maczany w wysokiej jakości whisky, a następnie zawijany w liście kasztanowca. Intensywny smak alkoholu i słodycz kasztanów sprawiają, że ten kozi ser świetnie pasuje do wytrawnego białego wina. Masz ochotę na coś bardziej wyrazistego? Polecamy ser pozyskiwany z mleka niemieckiej rasy kóz Edelziege. W przeciwieństwie do Banona jest on twardy i świetnie pasuje do kanapek. Ten ser z koziego mleka zachowuje idealny balans między słonymi a kwaśnymi nutami.

Sery kozie to asortyment naszego sklepu internetowego, z którego jesteśmy wyjątkowo dumni. Sięgnij po wysokiej jakości wyroby pełne smaku, a także witamin i minerałów. Przed tobą prezentujemy naszą ofertę serów z koziego sera w atrakcyjnej cenie!