Sery włoskie

Włochy słyną ze swojej wyjątkowej kuchni. To w końcu stamtąd pochodzą uwielbiane na całym świecie potrawy takie jak pizza, spaghetti, lasagne i raviolli. Do wszystkich tych dań wykorzystuje się jeden, wspólny składnik – ser. I to nie byle jaki! Włoskie sery – zaraz po tych francuskich – należą do jednych z najbardziej rozchwytywanych wyrobów mlecznych. Italia to kraj o zróżnicowanych mikroklimatach. Niektóre gatunki włoskich serów dojrzewają w górach, inne – na rozległych pastwiskach. Różne składy powietrza, tradycje, a także sposoby żywienia zwierząt sprawiają, że te mleczne przysmaki są po prostu deliziosi!

Dlaczego warto sięgnąć po włoskie sery?

Włosi podczas produkcji swoich serów bardzo często sięgają po mleko krowie. Nie ma się czemu dziwić – Alpy to prawdziwe niebo dla każdej krowy! Ten najwyższy w Europie łańcuch górski to idealne miejsce na wypas. Panujące w Alpach lata są idealnie zbilansowane – na tyle chłodne, by krowy się nie przegrzewały, ale na tyle ciepłe, by sianokiszonka równo fermentowała. Do tego odpowiednia pasza, świeża trawa i dieta idealna dla mlecznych krów gotowa!

Włoskie sery są niezwykle kremowe – rozpływają się w ustach, dzięki czemu możesz poczuć w nich pełnię smaku alpejskiego mleka. Wyroby te wyróżnia również świetna topliwość. Niemal każdy ser włoski świetnie nadaje się nie tylko do pizzy, ale też różnych zapiekanek, wytrawnych naleśników, roladek oraz sosów.

Włochy – kraj krowim mlekiem i miodem płynący

Jednym z najpopularniejszych serów włoskich jest bez wątpienia mozzarella. Produkuje się go zazwyczaj z dwóch rodzajów mleka – krowiego i bawolego. Mozzarella jest formowana w niewielkie, białe kuleczki, przez miłośników tej odmiany często określane jako „porcelanowe”. Ten ser włoski nie jest zbyt często podawany na deskach, można jednak wykorzystać go w kuchni – jest idealny do pizzy, lasagne, a nawet zwykłych kanapek. Mozzarella dobrze komponuje się również z owocami.

Jeżeli poszukujesz włoskiego sera idealnego na wystawną deskę, koniecznie sięgnij po parmezan. Tę odmianę zna każdy – powstaje z mleka krów rasy reggiana, które karmi się według specjalnej diety. Ser włoski parmezan leżakuje w solance przez miesiąc, a następnie dojrzewa nawet dwa-trzy lata. Posiada słodkie, owocowe nuty, dlatego najlepiej podawać go z wytrawnym, czerwonym winem.

Żadna deska serów nie jest kompletna bez odmiany pleśniowej. Jeżeli planujesz wieczór w stylu włoskim, nie powinno zabraknąć na nim gorgonzoli. Jest to włoski ser pleśniowy, wyróżniający się ostrym, intensywnym smakiem. Powstaje z krowiego mleka, dzięki czemu zachowuje kremową konsystencję. Do tego sera włoskiego również warto przygotować dobrej jakości wino czerwone. Jego cierpkie nuty delikatnie zgaszą pikantność gorgonzoli.

Jeżeli jesteś miłośnikiem włoskich serów, sklep Kaiserhof to idealne miejsce dla ciebie! Znajdziesz u nas odmiany pochodzące z różnych regionów słonecznej Italii. Ciesz się wyjątkowym smakiem i aromatem alpejskiego mleka oraz tradycyjnych włoskich przypraw!