Sery francuskie

„Jak chcecie rządzić krajem, który ma dwieście czterdzieści sześć gatunków sera?” – powiedział ponad 50 lat temu Charles de Gaulle, francuski mąż stanu. Ciekawe, jak zareagowałby teraz, gdyby dowiedział się, że jego ojczyzna jest światowym liderem w produkcji tego przysmaku! Seroznawcy podają, że to właśnie we Francji powstaje ponad 500 gatunków sera, a tamtejsze mleczarnie wytwarzają go w zawrotnych ilościach – ok. 2 milionów ton rocznie.

Czy jest jednak czemu się dziwić? Sery francuskie cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Każdy – czy to miłośnik, czy też niedzielny zjadacz sera – zna chociaż jeden gatunek pochodzący z tego kraju. Bo co przychodzi Ci do głowy, gdy myślisz „ser”? Camembert? Brie? Comte? To są właśnie najpopularniejsze odmiany serów francuskich!

Sery francuskie – za co je kochamy?

No dobrze, ale za co tak właściwie cały świat kocha sery francuskie? Co jest w nich takiego wyjątkowego? Chociaż w KaiSERhof kochamy wszystkie sery, jednemu ciężko zaprzeczyć – te francuskie są po prostu wyśmienite. Francja to kraj, w którym historia seroznawstwa sięga już X wieku naszej ery. Wyroby z nabiału powstawały w domowych zaciszach, co sprzyjało eksperymentom oraz wynajdywaniu nowych technik produkcji. Każdy francuski ser powstaje według przepisu, który spisano nawet kilkaset lat temu. Oddanie tradycji oraz niezwykła pomysłowość Francuzów sprawia, że jedzenie produkowanych przez nich wyrobów to doświadczenie, którego nie da się zapomnieć.

Te sery francuskie muszą znaleźć się na każdej desce!

Zamierzasz zaserwować na jakimś przyjęciu deskę serów? Nie może zabraknąć na niej odmian francuskich. Sięgnij po wcześniej wspomniany camembert, który zna każdy seroznawca – nawet ten początkujący. Jest to miękki ser francuski, produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego z delikatnym porostem białej pleśni. Charakterystyczny, grzybowy aromat Camemberta świetnie komponuje się ze smakiem białego, wytrawnego wina. Innym francuskim serem, który urozmaici Twoją deskę jest banon. Powstaje on z koziego mleka, dzięki czemu posiada nietypową, mazistą konsystencję. Ten francuski ser jest całkowicie biały – będzie to ciekawy akcent kolorystyczny na Twojej desce. Nie powinno też zabraknąć na niej odmiany niebieskiej, porośniętej intensywnie pleśnią. Francuski ser St Marcellin zasmakuje każdemu miłośnikowi ostrzejszych smaków. Ta odmiana wyróżnia się cierpkimi nutami, wymieszanymi z odrobiną pikanterii. Ogniska niebieskiej i cienka warstwa białej pleśni dodają mu też charakterystycznego, intensywnego zapachu.

Zapraszamy wszystkich miłośników serów francuskich do zapoznania się z naszym bogatym asortymentem! Dostępne u nas wyroby są przechowywane w najlepszych warunkach, tak, aby po otrzymaniu paczki pozostały jak najdłużej świeże. Sięgnij po sery francuskie prosto z Normandii, Saubaudii i Alzacji!