Sery austriackie

Pyszne wyroby czekoladowe, luksusowe kryształy, malownicze śnieżne kule, aromatyczne nalewki – to są pamiątki, które najczęściej przywozi się z Austrii. Ten kraj jest w końcu kolebką europejskiej muzyki klasycznej, barokowego malarstwa oraz architektury gotyckiej. W KaiSERhof doceniamy sztukę – przede wszystkim tworzenia serów. Niewielu wie w końcu, że to właśnie po nie warto sięgnąć podczas wizyty w Austrii!

Ser austriacki – niepozorny, a taki pyszny!

Austriacki rynek mleczarski nie ma takiego przebicia jak włoski lub francuski. A szkoda! Austriacy przywiązują ogromną wagę do tego, aby pozyskiwane przez nich mleko było jak najpyszniejsze. Według licznych badań, to właśnie w tym kraju europejskim wyroby nabiałowe posiadają najniższy ślad węglowy. Z czego to wynika? Sery austriackie produkuje się z mleka pozyskanego z pastwisk oddalonych od terenów miejskich. Zachowanie idealnego balansu między technologią a tradycyjnymi metodami to gwarancja wyjątkowego smaku i zdrowego składu.

Sery austriackie powstają tylko i wyłącznie z mleka krów, które są karmione sianem oraz paszami pozbawionymi GMO. Naszym południowym sąsiadom trzeba przyznać jedno – na pierwszym miejscu stawiają przede wszystkim jakość. Umiarkowany popyt oraz popularność sprawiają, że austriaccy mleczarze nie czują żadnej presji i mogą spokojnie skupić się na produkcji pysznych serów.

Jakich serów austriackich warto spróbować?

Najpopularniejszym serem austriackim jest Bergkäse. Jest on tak popularny w Europie, że produkuje się go również w Niemczech i Szwajcarii. Istnieją różne rodzaje sera Bergkäse – podstawą do jego wytworzenia jest jednak surowe, letnie mleko krowie. Następnie dojrzewa on przez 10-11 miesięcy w górskim klimacie. Ser austriacki Bergkäse posiada charakterystyczny, pikantny smak przełamany słodkimi, mlecznymi nutami. Bardzo często produkuje się go z różnymi dodatkami – np. smażoną cebulą, ziołami, prażonymi migdałami lub miodem.

KoneSERzy, którzy lubią sery tylżyckie, pokochają Bergtilsiter. Jest to odmiana półtwarda, o intensywnym zapachu. Ten ser austriacki rozpływa się w ustach zupełnie jak masło, a jego smak jest niezwykle słodki. Bergtilsiter posiada niewielkie, nieregularne dziury – z całą pewnością wyróżni się na desce serów. Innym serem austriackim o podobnym aromacie jest Heumilch. Powstaje on od krów, które były karmione przede wszystkim świeżym sianem. Taka dieta sprawia, że ser austriacki Heumilch posiada charakterystyczne, orzechowe nuty.

Nie samym krowim mlekiem człowiek jednak żyje! Bergtilsiter to austriacki ser, który pozyskuje się z nabiału koziego. Można wyczuć w nim delikatne, maślane nuty, dzięki czemu świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami. Smak sera Bergtilsiter można wzbogacić gałką muszkatołową, a także cynamonem.

Jeżeli masz ochotę spróbować najwyższej jakości serów austriackich, znajdziesz je w naszym sklepie internetowym. Dostępne u nas wyroby są przechowywane w starannie pilnowanych warunkach, dzięki czemu zachowują świeżość na długo. Sięgnij po sery austriackie, które powstają z najwyższej jakości alpejskiego mleka!